Consell Educatiu de L'Hospitalet de Llobregat
#conselleducatiuLH Òrgan Estable de Participació
Canvis a "106. Coordinar i reforçar els diversos serveis d’orientació i acompanyament als alumnes sense graduació a partir dels 16 anys abans, durant i després de la seva transició amb l’objectiu de crear itineraris i seguiment personalitzat per aquests alumnes que els retornin al sistema educatiu. "
Descripció (Català)
-
+
Accions planificades i/o realitzades:
En el marc del Pla Educatiu d’Entorn (PEE) de la ciutat, l’Ajuntament desenvolupa el Programa d’Orientació i Acompanyament (POA) amb l'objectiu de lluitar contra l'abandonament escolar prematur.
Aquest programa es realitza a través del contracte de serveis del PEE amb una empresa externa.
El POA treballa en el marc dels processos de transició i itineraris educatius acompanyats.
Compta amb quatre orientadores i ofereix el suport a l'orientació en els instituts públics i centres concertats de la ciutat.
El Programa d'Orientació i Acompanyament (POA) funciona com un dispositiu de coordinació de totes les accions d'orientació i de transició cap a la vida adulta i està temporalitzat en dues fases diferenciades.
En un primer moment, durant la fase d'orientació, es treballa amb l'objectiu de construir un itinerari formatiu personalitzat per a cada alumne. Aquest procés s'aborda conjuntament amb l'Institut, reforçant l'acció tutorial d'orientació i intervenint directament amb l'alumnat durant tot el curs escolar.
La segona fase del programa, un cop l'alumne ja ha sortit de l'Institut es realitza un acompanyament de sis mesos ( juliol a desembre) amb la finalitat d'afavorir la transició dels joves sense graduat en educació Secundària Obligatòria , per garantir la vinculació a la formació postobligatòria.
Específicament en el POA 0-20, l’acompanyament s’estén fins els 20 anys.
Aquesta fase finalitza al gener amb la devolució d'informació de l'acompanyament a l'Institut de procedència.
El POA treballa conjuntament amb els professionals de l'Institut que estan implicats en el procés d'orientació de l'alumnat en risc de no graduar. Es treballa de forma conjunta amb equips de suport i altres serveis externs al centre educatiu i que tenen relació directa o indirecta amb aquest i/o ofereixen recursos formatius i d’orientació per als Joves a la ciutat.
POA en xifres:
En els darrers cinc cursos (2016/17 fins 2019/20)
1649 Joves Derivats al Programa
1546 Joves Entrevistats/Orientats
538 Joves acompanyats
447 Famílies ateses
Altres elements de valor del programa:
Treball en xarxa i implicació de tots els agents que participen en l' acompanyament i seguiment de l'alumnat que presenta més dificultats dins el sistema educatiu.
- Aportació d'elements d'anàlisi per la creació i disseny de nous recursos de transició educativa que ofereixin segones oportunitats generant expectatives d'èxit per l'alumnat.
Accions pendents:
Tornar a treballar l’orientació de les tècniques POA amb l’alumnat que participa en el PAC, entre els instituts i la fundació el Llindar.
Millorar la dotació de recursos tecnològics del Programa per afavorir les intervencions facilitant la comunicació de l’equip tècnic amb els joves i llurs famílies.
Elaborar documents per tal de fer difusió del Programa.
Noves necessitats sobrevingudes:
Incrementar les hores d’intervenció del Programa d’Orientació i Acompanyament (POA) per orientar i acompanyar alumnat dels CFA.
Responsable: Ajuntament
Descripció (Castellano)
-
+
Acciones planificadas y/o realizadas:
En el marco del Plan Educativo de Entorno (PEE) de la ciudad, el Ayuntamiento desarrolla el Programa de Orientación y Acompañamiento (POA) con el objetivo de luchar contra el abandono escolar prematuro.
Este programa se realiza mediante el contrato de servicios del PEE con una empresa externa.
El POA trabaja en el marco de los procesos de transición e itinerarios educativos acompañados.
Cuenta con cuatro orientadoras y ofrece el soporte a la orientación en los institutos públicos y centros concertados de la ciudad.
El Programa de Orientación y Acompañamiento (POA) funciona como un dispositivo de coordinación de todas las acciones de orientación y transición hacia la vida adulta y está temporalizado en dos fases diferenciadas.
En un primer momento, durante la fase de orientación, se trabaja con el objetivo de construir un itinerario formativo personalizado para cada alumno. Este proceso se aborda conjuntamente con el Institut, reforzando la acción tutorial de orientación e interviniendo directamente con el alumnado durante todo el curso escolar.
La segunda fase del programa, una vez el alumno ya ha salido del Instituto se realiza un acompañamiento de seis meses (julio a diciembre) con el fin de favorecer la transición de los jóvenes sin graduado en educación Secundaria Obligatoria, para garantizar la vinculación a la formación postobligatoria.
Específicamente en el POA 0-20, el acompañamiento se extiende hasta 20 años.
Esta fase finaliza en enero con la devolución de información del acompañamiento en el Instituto de procedencia.
El POA trabaja conjuntamente con los profesionales del Instituto que están implicados en el proceso de orientación del alumnado en riesgo de no graduarse. Se trabaja de forma conjunta con equipos de apoyo y otros servicios externos al centro educativo y que tienen relación directa o indirecta con éste y/o ofrecen recursos formativos y de orientación para los jóvenes en la ciudad.
POA en cifras:
En los últimos cinco cursos (2016/17 hasta 2019/20)
1649 Jóvenes Derivados en el Programa
1546 Jóvenes Entrevistados/Orientados
538 Jóvenes acompañados
447 Familias atendidas
Otros elementos de valor del programa:
Trabajo en red e implicación de todos los agentes que participan en el acompañamiento y seguimiento del alumnado que presenta más dificultades en el sistema educativo.
- Aportación de elementos de análisis por la creación y diseño de nuevos recursos de transición educativa que ofrezcan segundas oportunidades generando expectativas de éxito por el alumnado.
Acciones pendientes:
Volver a trabajar la orientación de las técnicas POA con el alumnado que participa en el PAC, entre los institutos y la fundación el Umbral.
Mejorar la dotación de recursos tecnológicos del Programa para favorecer las intervenciones facilitando la comunicación del equipo técnico con los jóvenes y sus familias.
Elaborar documentos para difundir el Programa.
Nuevas necesidades sobrevenidas:
Incrementar las horas de intervención del Programa de Orientación y Acompañamiento (POA) para orientar y acompañar a los alumnos de los CFA.Responsable: Ajuntament