Consell Educatiu de L'Hospitalet de Llobregat
#conselleducatiuLH Òrgan Estable de Participació
Canvis a "15. Millorar la gestió dels procediments de concessió de beques menjador. Contribuir activament al treball conjunt entre els ens locals i el Departament d'Ensenyament per millorar els criteris comuns d'accés i garantia de les beques de menjador. La implicació de tres administracions ho complica força. Repensar la gratuïtat del 100% que pot restar valor al compromís de les famílies. "
Descripció (Català)
-
+
Accions planificades i/o reaitzades:
- La competència de la gestió de les beques menjador recau actualment en l’AMB, per tant, Serveis Socials no intervenim en l’adjudicació, tot i que sí que fem la valoració de les situacions de risc social i d’alt risc que tenen un pes específic en la baremació de les beques (10 i 15 punts respectivament).
- La cobertura del 100% de l’import del servei solament es realitza en casos que tinguin beca garantida al 100% per l’AMB ja sigui ordinària o per infants amb discapacitat; en els casos que es requereix una atenció socioeducativa en aquell espai i que estan degudament informats com a casos d’alt risc social es gestiona també la cobertura del 100% per la via municipal d’ajuts menjador. Així mateix, en cas de pobresa extrema també es pot gestionar un complement per a garantir l’alimentació dels infants i joves de forma excepcional per aquesta darrera via.
Accions pendents:
- Tot i que es traslladen propostes de millora en la baremació i cobertura de les beques a través de l’AMB, la incidència que tenen les peticions no sempre es veu reflectida en les bases del curs següent que es decideixen per part de l’organisme atorgant.
- La interlocució amb el Departament d’ensenyament no correspon als Serveis Socials.
Noves necessitats sobrevingudes: La pandèmia COVID-19 ha generat situacions d’ERTO, acomiadaments i baixada de l’economia submergida que ha provocat un increment de la necessitat alimentària en la població. Aquest fet ha comportat que la Generalitat revisés l’import de les beques incrementant la cobertura del 50% al 70%, aspecte que ha suposat un pal·liatiu per a moltes famílies que de forma ordinària han pogut fer front a la despesa del 30% restant sense haver de recórrer a Serveis Socials.
En aquest sentit, caldria revisar la dotació.
En la pandèmia inclòs s’ha distribuït el menjar a infants.
Responsable: Benestar social
Descripció (Castellano)
-
+
Acciones planificadas y/o realizadas:
- La competencia de la gestión de las becas comedor recae actualmente en el AMB, por tanto, Servicios Sociales no intervenimos en la adjudicación, aunque sí hacemos la valoración de las situaciones de riesgo social y de alto riesgo que tienen un peso específico en la baremación de las becas (10 y 15 puntos respectivamente).
- La cobertura del 100% del importe del servicio sólo se realiza en casos que tengan beca garantizada al 100% por el AMB ya sea ordinaria o por niños con discapacidad; en los casos que se requiere una atención socioeducativa en ese espacio y que están debidamente informados como casos de alto riesgo social se gestiona también la cobertura del 100% por la vía municipal de ayudas comedor. Asimismo, en caso de pobreza extrema también se puede gestionar un complemento para garantizar la alimentación de niños y jóvenes de forma excepcional por esta última vía.
Acciones pendientes:
- Aunque se trasladan propuestas de mejora en la baremación y cobertura de las becas a través del AMB, la incidencia que tienen las peticiones no siempre se ve reflejada en las bases del curso siguiente que se deciden por parte del organismo otorgante .
- La interlocución con el Departamento de Enseñanza no corresponde a los Servicios Sociales.
Nuevas necesidades sobrevenidas: La pandemia COVID-19 ha generado situaciones de ERTO, despidos y bajada de la economía sumergida que ha provocado un incremento de la necesidad alimentaria en la población. Este hecho ha supuesto que la Generalitat revisara el importe de las becas incrementando la cobertura del 50% al 70%, aspecto que ha supuesto un paliativo para muchas familias que de forma ordinaria han podido hacer frente al gasto del 30% restante sin tener que recurrir a Servicios Sociales.
En este sentido, habría que revisar la dotación.
En la pandemia incluida se ha distribuido la comida a niños.
Responsable: Bienestar social