Consell Educatiu de L'Hospitalet de Llobregat
#conselleducatiuLH Órgano Estable de Participación
Cambios en "71. Potenciar la Oficina Municipal de Escolarización y recuperar su financiación suficiente. "
Descripción (Català)
-
+
Accions planificades i/o realitzades:
Les oficines municipals d’escolarització (OME) són instruments de col·laboració entre el Departament d’Ensenyament i l’ajuntament que informen les famílies sobre l’oferta educativa, procuren la distribució equilibrada de l’alumnat, reben sol·licituds d’escolarització i supervisen el procés d’admissió.
El decret de 2007 fixava com a funcions de les OME l’orientació de les famílies sobre l’oferta educativa, la procuració de la distribució equilibrada de l’alumnat amb necessitats específiques i la supervisió del procés d’admissió.
Totes aquestes es realitzen des de l’OME:
1. Rebre i tramitar les sol·licituds durant la preinscripció i al llarg del curs.
2. Rebre les denúncies per presumptes irregularitats que donen inici al procediment d’admissió.
3. Participació i consulta en la programació de l’oferta educativa.
4. Desenvolupar i aplicar actuacions d'acompanyament i suport de les famílies en el procediment d'admissió. Aquest curs, també s’ha ajudat i acompanyat a les famílies en aquest procés que ha estat bàsicament telemàtic.
5. Oferir a les famílies informació sobre l'oferta educativa
6. Coordinar les jornades de portes obertes dels centres educatius del municipi, amb l’acord dels centres afectats.
7. Promoure campanyes informatives adreçades a les famílies sobre el procediment d'admissió als centres educatius del municipi:
- tríptics, cartells, torretes, carpetes.
- Edició i distribució a famílies del municipi de la guia de centres educatives.
- Fulls informatius amb els centres escolars del municipi.
- Informació al web municipal sobre l’OME amb l’actualització constant de totes les novetats relacionades amb escolarització.
Accions pendents:
Desplegar el nou decret d’admissió DECRET 11/2021, de 16 de febrer, de la programació de l'oferta educativa i del procediment d'admissió en els centres del Servei d'Educació de Catalunya. Que va entrar en vigor el dia següent de la seva publicació, però que les seves accions s’aniran implementant de forma gradual durant els propers cursos. Pel que fa concretament a l’OME el decret diu:
1.Constitució d’una oficina municipal d’escolarització: es delimiten les seves funcions, es destaca el seu rol clau per lluitar contra la segregació escolar i s’acompanyen de finançament
El nou decret s’acompanya de mecanismes de cofinançament per l’OME, encara no se sap quan, quant, ni com serà aquest finançament.
El nou decret afegeix de noves funcions per afavorir la distribució equilibrada de l’alumnat. Per la qual cosa es imprescindible el finançament per part del departament:
- Aportació de personal tècnic per acollir a les famílies nouvingudes, orientar-les en el procés d’escolarització i detecció d’alumnes amb necessitats educatives especials.
- Aportació de més personal administratiu d’atenció a les famílies per a informar sobre els processos d’escolarització i gestió de les sol·licituds presentades per posteriorment realitzar les assignacions escolars.
Responsable: Ajuntament i Generalitat de Catalunya
Descripción (Castellano)
-
+
Acciones planificadas y/o realizadas:
Las oficinas municipales de escolarización (OME) son instrumentos de colaboración entre el Departamento de Enseñanza y el ayuntamiento que informan a las familias sobre la oferta educativa, procuran la distribución equilibrada del alumnado, reciben solicitudes de escolarización y supervisan el proceso de admisión.
El decreto de 2007 fijaba como funciones de las OME la orientación de las familias sobre la oferta educativa, la procuración de la distribución equilibrada del alumnado con necesidades específicas y la supervisión del proceso de admisión.
Todas estas se realizan desde la OME:
1. Recibir y tramitar las solicitudes durante la preinscripción y durante el curso.
2. Recibir las denuncias por presuntas irregularidades que den inicio al procedimiento de admisión.
3. Participación y consulta en la programación de la oferta educativa.
4. Desarrollar y aplicar actuaciones de acompañamiento y soporte de las familias en el procedimiento de admisión. Este curso también se ha ayudado y acompañado a las familias en este proceso que ha sido básicamente telemático.
5. Ofrecer a las familias información sobre la oferta educativa
6. Coordinar las jornadas de puertas abiertas de los centros educativos del municipio, acordando los centros afectados.
7. Promover campañas informativas dirigidas a las familias sobre el procedimiento de admisión en los centros educativos del municipio:
- trípticos, carteles, torretas, carpetas.
- Edición y distribución a familias del municipio de la guía de centros educativos.
- Hojas informativas con los centros escolares del municipio.
- Información en la web municipal sobre el OME con la actualización constante de todas las novedades relacionadas con escolarización.
Acciones pendientes:
Desarrollar el nuevo decreto de admisión DECRETO 11/2021, de 16 de febrero, de la programación de la oferta educativa y del procedimiento de admisión en los centros del Servicio de Educación de Catalunya. Que entró en vigor el día siguiente de su publicación, pero sus acciones se irán implementando de forma gradual durante los próximos cursos. Con respecto a la OME el decreto dice:
1.Constitución de una oficina municipal de escolarización: se delimitan sus funciones, se destaca su rol clave para luchar contra la segregación escolar y se acompañan de financiación
El nuevo decreto se acompaña de mecanismos de cofinanciación por la OME, todavía no se sabe cuándo, cuánto, ni cómo será esta financiación.
El nuevo decreto añade nuevas funciones para favorecer la distribución equilibrada del alumnado. Por lo que es imprescindible la financiación por parte del departamento:
- Aportación de personal técnico para acoger a las familias inmigrantes, orientarlas en el proceso de escolarización y detección de alumnos con necesidades educativas especiales.
- Aportación de más personal administrativo de atención a las familias para informar sobre los procesos de escolarización y gestión de las solicitudes presentadas para posteriormente realizar las asignaciones escolares.Responsable: Ajuntament y Generalitat de Catalunya